“KRACHT” in Wemeldinge

Op 14,15 en 16 april zal Wout Kole exposeren in de expositieruimte van Dorpsstraat 87A te Wemeldinge. De expositieruimte zal open zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur. De ruimte is vrij toegankelijk voor ieder die geïnteresseerd is.

Voor deze expositie heeft Wout Kole speciaal een aantal nieuwe werken gemaakt. Waar hij over het algemeen werkt op groter formaat, is de focus verschoven naar klein en intiem werk. Het zijn kleine schilderijen met een losse toets. De schilderijen worden op ambachtelijke wijze opgebouwd vanuit een grijs-witte onderschildering. Dit geeft een levendig effect in het eindproduct.

Wat betreft het onderwerp kan het haast niet Zeeuwser. In deze expositie staat het Zeeuws trekpaard centraal. Belangrijk is het karakter van dit dier, en dit weergeven in verf. Wout Kole werkt van foto’s die hij zelf maakt op de verschillende trekpaard evenementen. Op deze manier heeft hij alle paarden in het echt gezien. Deze methode zorgt ervoor dat hij alles in eigen hand heeft. Het eindresultaat is een schilderij van een trekpaard met karakter

De expositie “KRACHT” is open van vrijdag 14 tot zondag 16 april, en de openingstijden zijn van
13.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis en te vinden in de Dorpsstraat 87A te Wemeldinge.

Expositie

Hoii!!

Vanaf 24 oktober 2022 tot 16 december is mijn werk uit de serie “KRACHT” te zien in het gemeentehuis van Kapelle. Ik ga uitpakken met groot werk dat in de afgelopen tijd is gemaakt. De expositie is te vrij te bezoeken in het gemeentehuis tijdens de openingstijden. Veel kijkplezier

Selection

Selection bestaat uit een reeks foto’s afgedrukt op dibond, een materiaal met een aluminium kern die stevigheid garandeert.De foto wordt direct op het dibond geprint. Aan de achterzijde wordt de print voorzien van twee ophangsystemen. Door deze ophangsystemen zal de print altijd recht hangen.

Kenmerkend voor het werk van Wout Kole is het werken met Bokeh( onscherpte in de achtergrond van de foto) en het spelen met licht. De combinatie van deze onscherpte en het spelen met licht zorgt ervoor dat de achtergronden in de foto’s zeer kleurrijk zijn.

Bij zijn composities ligt het onderwerp zelden in het midden. Vaak zoekt hij de hoeken en de randen op om zo ruimte te scheppen voor de kleurrijke achtergronden. Zo ontstaat er een beeld dat tegelijk realistisch is en herkenbaar maar ook flirt met abstractie.

“KRACHT”

In een serie grote en middelgrote schilderijen heeft de Zeeuwse kunstenaar Wout Kole een hommage gebracht aan het Zeeuwse Trekpaard. Door mechanisatie in de landbouw is het gebruik van een trekpaard voor de werkzaamheden op het land, meer hobby dan noodzaak. Door het verleden te verbeelden op moderne wijze brengt Wout Kole de rijke, historische tijden van vroeger terug naar het heden. Zo neemt hij de beschouwer van zijn werk, mee op een visuele reis door het Zeeuwse historisch verleden.

Wout werkt in een moderne stijl waarbij het isoleren van het trekpaard op het doek en het weglaten van overbodige details kenmerkend zijn. Dit resulteert in rustige grijze achtergronden die het portret versterken. Om het karakter van het dier te vangen in verf, is het noodzakelijk dat Wout Kole het dier in levenden lijve ziet. Op deze manier kan hij het dier observeren en aanvoelen wat het karakter van het dier is. 

Na een uitgebreide fotoserie wordt de bronfoto uitgezocht. Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij het schilderen van dieren, is de weergave van het karakter van het dier. Is dit zachtaardig of heeft het dier juist een minder zachtaardig karakter. Een ander uitgangspunt van deze serie is het weergeven van de kracht en tegelijk de schoonheid van deze kracht. Wout Kole werkt op groot doek, om soms meer dan levensgroot de ingetogen kracht van het dier weer te geven. En soms… is kracht meer dan alleen een kar trekken!